La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

lunedì 17 dicembre 2007

RO: Ninge in toata tara


Partiile de la mare altitudine arata asa cum ar trebui sa arate: cu multa zapada, numai buna de schi
17 Decembrie 2007
de Mara Popescu

Zapada cazuta in weekend s-a asezat mai bine decat cea de iarna trecuta. Chiar si Capitala se afla sub un covor alb.

Caderile de zapada din weekend au deschis sezonul de schi pe majoritatea partiilor din Romania. Meteorologii spun ca in acest weekend a cazut prima ninsoare adevarata din ultimii doi ani. In ultimele trei zile a nins, in toata tara, mai mult decat tot anul trecut. Iar prognozele spun ca ninsorile vor continua sa cada, dar izolat.

In aceste conditii, sezonul de schi a fost deschis pe majoritatea partiilor din tara. Practic, se schiaza aproape peste tot unde functioneaza instalatiile de transport pe cablu si unde nu exista pericol de avalanse (situatie intalnita la Balea Lac). Pentru ca a nins si vremea a fost buna pentru practicarea sporturilor de iarna, spatiile de cazare din statiunile turistice montane au fost ocupate aproape in totalitate.

Primele locuri unde s-a schiat sunt statiunile Ranca, din judetul Gorj, si Straja, din Hunedoara. Este, deja, traditional. Partiile din cele doua statiuni sunt deja la al patrulea weekend de schi din acest sezon.


Ranca. Zapada de pe partii e de aproape un metru. In statiune a existat insa o atractie in plus: s-a deschis un patinoar cu instalatie de nocturna.

Straja. Un punct de atractie special a fost inaugurarea unui club, DJ Unu, la cota 1350. Dar cel mai important lucru pentru cei peste 2.000 de schiori a fost acela ca s-a schiat excelent pe toate partiile. S-au inregistrat insa si multe accidente. In cele mai serioase au fost implicati un tanar de 27 de ani din Miercurea-Ciuc, respectiv o tanara de 26 de ani din Slatina.

Predeal. Printre miile de turisti din statiune (au fost peste 5.000 care s-au cazat in hoteluri si pensiuni) s-a aflat si cuplul prezidential Traian si Elena Basescu. Cei doi s-au dat cu snowmobilul si au luat masa la restaurantul Hotelului Rozmarin detinut de consilierul local din Ghimbav, Ioan Spinean, membru PD.

Poiana Brasov. Au fost aproximativ 2.000 de turisti si s-a schiat pe toate partiile. Sezonul de schi a fost deschis oficial aseara cu un spectacol sustinut de Directia 5 si Cristina Rus, urmat de demonstratii de schi si focuri de artificii. Programul „Winter Land” se va incheia pe 16 februarie. (Alin Ion, Andrei Paul, Marius Mitrache)

DRUMURI GRELE
Polei si zapada

Numeroase sosele din Moldova au fost paralizate de ninsorile din weekend. Sambata seara, un microbuz cu 13 basarabeni s-a rasturnat pe marginea drumului E 581, la iesirea din localitatea vasluiana Oltenesti. Un pasager a fost ranit grav.

Potrivit Ministerului Transporturilor, zapada si poleiul le puneau aseara mari probleme soferilor pe opt drumuri nationale: A 1 (Bucuresti - Pitesti) DN 1 (Bucuresti-Ploiesti), DN 10 (Buzau - Brasov), DN 2 (Bucuresti - Buzau), DN 67B (Targu Carbunesti-Dragasani), DN 71 (Moroieni-Sinaia), DN 72A (Targoviste - Campulung), DN 73 (Pitesti-Brasov), DN 7A (Voineasa - Vidra).

VALEA PRAHOVEI

Inaugurare de ochii lumii

Telegondolele care inlocuiesc vechile instalatii de transport pe cablu din statiunile prahovene Sinaia si Azuga au fost inaugurate sambata, odata cu deschiderea oficiala a sezonului de schi. Instalatia de la Sinaia face legatura intre cotele 998 si 1.400, are 35 de gondole cu o capacitate de opt persoane fiecare, iar capacitatea totala de transport este de 1.700 de persoane pe ora. Valoarea totala a investitiei: 8 milioane de euro, bani de la Consiliul Local Sinaia si de la guvern. Inaugurarea a fost insa doar de ochii lumii.

Telegondolei ii lipseste autorizatia ISCIR pentru transport pe cablu, fiindca nu a fost legata la reteaua de curent electric decat de doua zile si nu au putut fi facute suficiente drumuri de proba. In cel mai bun caz, ea va fi functionala abia peste doua saptamani.


Instalatia de la Azuga urca pana la altitudinea de 1.530 de metri, are 49 de cabine, fiecare pentru opt persoane, asigurand o capacitate de transport de 2.000 de persoane pe ora.


Distanta de 1.800 de metri (cu 550 de metri diferenta de altitudine) se parcurge acum in doar cinci minute, fata de 17 minute - peformanta vechiului telescaun. Noua instalatie deserveste intregul domeniu schiabil al statiunii Azuga, care cuprinde partiile Sorica, Sorica Sud, Cazacu si La Stana. Prima zi a telegondolei a fost un succes: toti schiorii au putut urca gratuit. (Razvan Bunea)
Evenimentul Zilei Nr. 5025

Nessun commento:

Posta un commento