La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 1 dicembre 2007

Băsescu: Cetăţenii români din străinătate au aceleaşi drepturi ca orice locuitor al Uniunii Europene


[2007-11-30 20:54:39]
Recepţie la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale a României
Preşedintele Traian Băsescu a criticat clasa politică şi în discursul rostit, vineri seara, la Palatul Cotroceni, înaintea recepţiei oferite cu ocazia Zilei Naţionale a României, şi i-a asigurat, totodată, pe cetăţenii români din străinătate de faptul că au aceleaşi drepturi ca orice locuitor al Uniunii Europene.
În discursul său, şeful statului a enumerat trei motive pentru care Ziua Naţională a României nu este sărbătorită aşa cum îşi serbează alte naţiuni zilele naţionale."Primul motiv rezidă din incapacitatea politicienilor de a oferi perspective clare pentru viitorul nostru, ca naţiune. După primul an ca membră a Uniunii Europene, pare că România nu ştie încotro se îndreaptă", a spus Băsescu.
De asemenea, preşedintele a menţionat că ''există români care, în Europa, sunt obligaţi să sufere de pe urma faptului că sunt români, din cauze pe care nu vreau să le reamintesc aici''. ''Lor vreau să le transmit că toţi cetăţenii României sunt cetăţeni europeni, cu drepturi şi obligaţii identice cu ale tuturor cetăţenilor europeni. Nimeni, niciodată, nu are dreptul să pună în discuţie aceste drepturi câştigate de noi, românii, ca naţiune'', a subliniat Băsescu. Cel de-al treilea motiv enumerat de şeful statului pentru importanţa scăzută pe care o acordă românii Zilei Naţionale rezidă în pierderea încrederii în simbolurile naţionale, din cauza cultului personalităţii, din perioada comunistă.''În fine, al treilea motiv vine din pierderea treptată a încrederii în virtuţile simbolurilor solidarităţii naţionale, în zilele festive care ani de zile au preamărit un om şi nu pe români, nu valorile naţionale, ci au utilizat valorile naţionale. Sunt convins că este timpul să depăşim aceste complexe. Complexe care vin din istoria noastră recentă, complexe create de percepţia altora, complexe legate şi de defectele noastre'', a afirmat şeful statului.
Preşedintele a declarat că principala prioritate pe care şi-a fixat-o este "reconstrucţia încrederii în instituţii, reconstrucţie fără de care nici democraţia nu poate fi funcţională, nici progresul economic durabil, nici dreptatea socială adevărată"."Rezistenţa la schimbare rămâne, din păcate, mare. Sunt însă convins că schimbarea este inevitabilă", a mai spus Băsescu.Preşedintele a reluat tema suportului popular pe care mizează în acţiunile sale politice, spunând că principalul său aliat sunt cetăţenii României, "indiferent de categorie socială, indiferent de origine etnică, indiferent de simpatii politice, indiferent de convingeri religioase". Potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, Cotroceniul a trimis invitaţii către toate instituţiile principale ale statului, însă nici premierul Călin Popescu-Tăriceanu, nici preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, nu au fost văzuţi la dineu. Dintre partidele politice, doar PD şi PLD au fost reprezentate, de preşedinţii Emil Boc, respectiv Theodor Stolojan, şi de alţi membri. De asemenea, a fost prezent deputatul Varujan Pambuccian, reprezentantul minorităţilor naţionale din Parlament, precum şi Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS. Printre cei prezenţi la eveniment s-au mai numărat reprezentanţi ai clerului, academicieni, oameni de ştiinţă, sportivi şi artişti.
Dintre şefii de misiuni diplomatice de la Bucureşti au fost prezenţi, între alţii, Nicholas Taubman, ambasadorul SUA, Robin Barnett - Marea Britanie, Jaap Werner - Olanda, Kanji Tsushima - Japonia, Bakytzhan Ordabayev - Kazahstan.
ROMPRES

Nessun commento:

Posta un commento