La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 28 dicembre 2007

Studenţii români de la Accademia di Belle Arte din Roma sunt printre cei mai buni


Miercuri 26 decembrie 2007,
Au visat să calce pe urmele lui Da Vinci şi Michelangelo. Au crezut în vârful creionului şi au tras linii ce păreau fără noimă, din care se conturau încet forme de faţă sau de trup. Au îmbrăcat apoi totul în culoare şi s-au transformat în artişti. Studenţii români de la Accademia di Belle Arti de la Roma au trecut examenul de admitere primii pe listă. Şi au rămas printre primii. Viaţa de student este la fel, oriunde ai fi. Chiar şi la Academia di Belle Arti din Roma. Sau poate mai ales aici. Prestigiul instituţiei atrage studenţi din toată lumea. Fiecare poartă cu el o părticică de viaţă din ţara lui, pe care o împărtăşeşte cu noii săi prieteni.Admiterea la Roma nu e floare la ureche, dar Bogdan Ursu, admis primul pe listă, se aştepta la acest rezultat: "Mă aşteptam să fiu printre primii, pentru c-am văzut gradul lor de pregătire. Calitatea şcolii româneşti este mult mai bună ca cea de aici. Mă gândeam c-o să am probleme, că nu pot să intru sau să nu fac faţă. Dar nu a fost cazul". La o instituţie cu un asemnea renume, te aştepţi ca exigenţele să fie mai mari. "Trebuie să lucrezi de unul singur. Altfel nu ai nicio sşnsă. În România, profesorul stă lângă tine şi te forţează să lucrezi", mai explică Bogdan.În faţa lucrărilor făcute de studenţii români, profesorii se opresc cel mai des. Nu ca să corecteze, ci ca să contemple, pentru ca românii sunt speciali: "Studenţii români sunt foarte disciplinaţi. Probabil că au primit mai multă disciplină în clasele primare. Cred însă că au şi foarte mult respect pentru cei din jurul lor", spune o profesoară din Roma. Disciplină şi talent. Culori vii sau linii negre pe pânză albă. Sunt persoane diferite, fiecare are stilul lui, fiecare are povestea lui. Este interesant să cunoşti persoane de diferite naţionalităţi care vor să facă acelaşi lucru: artă.Eleganţi şi modeşti, talentaţi şi tăcuţi, firi diferite unite de aceeaşi pasiune pentru formă şi culoare, studenţii români de la Belle Arti din Roma rămân primii de listele cu tineri de cele mai diverse naţionalităţi.
Sursa: Realitatea TV

Nessun commento:

Posta un commento