La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 14 dicembre 2007

"Cartarescu e cel mai important scriitor din toata literatura postbelica"


13 Decembrie 2007
Romancierul, membru in Senatul cotidianului Evenimentul zilei, a fost caracterizat astfel de criticul literar Nicolae Manolescu. “Orbitor” a primit aseara premiul de "Cartea anului 2007".
de Florentina Ciuverca
Ultima parte a trilogiei “Orbitor” de Mircea Cartarescu, “Aripa dreapta", a fost aleasa "Cartea anului 2007" de revista “Romania literara”. Premiul, in valoare de 10.000 de lei (oferit cu sprijinul Fundatiei Anonimul), i-a fost acordat scriitorului aseara, la Clubul Prometheus."Cartarescu este de departe scriitorul cel mai important care a iesit din toata literatura postbelica. Exista la el amprenta geniului, indiferent de ce a scris: proza, poezie sau publicistica. Nu a incetat sa ma surprinda. Si este un scriitor care are un viitor si in afara granitelor", l-a caracterizat criticul Nicolae Manolescu.
Juriul care a votat cartea din alte cinci titluri nominalizate e format din criticii Nicolae Manolescu, Gabriel Dimisianu si Alex Stefanescu, Marina Constantinescu si scriitoarele Adriana Bittel si Ioana Parvulescu. "Am incercat sa ma tin de cuvant in privinta promisiunii facute de Nicolae Manolescu in numele meu cu prima cronica la prima mea carte. Atunci mi-am dat seama ca trebuie sa ma tin de cuvant. De 27 de ani alerg dupa implinirea unei promisiuni pe care nu am facut-o eu", a spus Mircea Cartarescu, la primirea distinctiei. Celelalte volume nominalizate la premiul Cartea anului 2007 au fost "Jiquidi" de Nicolae Breban, "Cartea Psalmilor" de {erban Foarta, "Luminare" de Ioan Lacusta, "Cronologia Bucurestilor" de Gheorghe Parusi si "Noaptea lui Iuda" de Dan Stanca. Mircea Cartarescu a lucrat la "Orbitor" timp de 14 ani si jumatate, iar ultimul volum a fost lansat in iulie, la Humanitas.
Evenimentul Zilei Nr. 5022

Nessun commento:

Posta un commento