La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 8 dicembre 2007

Ghid de interventie in cazurile de violenta in familie


Peste 100 de persoane au murit anul acesta in Romania ca urmare a violentei in familie. De unde stie un medic de la tara sau un preot cum sa actioneze mai bine in cazul in care e confruntat cu un caz in cadrul comunitatii? Ce trebuie sa stie o victima? Catre ce institutii trebuie ea indrumata? Agentia Nationala pentru Protectia Familiei si UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, au lansat primul "Ghid de interventie in cazurile de violenta in familie".

In Romania, in 2004, s-au inregistrat 8.104 cazuri de violenta in familie si 84 de cazuri soldate cu decesul victimei; in 2005 - 9.537 de cazuri si 69 de decese; in 2006 - 9.372 de cazuri si 151 de decese; in primele 9 luni din 2007 – 6.717 cazuri si 103 decese. Agentia estimeaza ca numarul real al cazurilor de violenta in familie este mult mai mare pentru ca multe victime nu se prezinta la institutiile competente sau nu declara problema reala cu care se confrunta.
„Acest document s-a nascut dintr-o necesitate identificata inca de la inceputul elaborarii strategiei nationale in domeniul prevenirii si combaterii fenomenului violentei in familie”, a precizat presedintele ANPF, Mihaela Mostavi.
Ghidul este destinat tuturor specialistilor care intra in contact direct cu victimele violentei in familie si cu agresorii familiali, specialistilor implicati in conturarea politicilor sociale de incluziune, dar si studentilor din domeniu. Documentul a fost elaborat in colaborare cu profesionisti cu experienta in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie: politisti, procurori, medici de urgenta, medici legisti, asistenti sociali, psihologi, consilieri juridici, profesori universitari, organizatii neguvernamentale.
“Acest ghid este vital pentru profesionistii care asista victimele si ii va ajuta in activitatea lor de zi cu zi”, a declarat Marlčne François Lays, Reprezentantul UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, in deschiderea evenimentului. Ea a adaugat ca "modelul de abordare a violentei in familie din Romania a fost selectat de UNFPA ca unul dintre cele mai bune 10 exemple de bune practici din lume". [...]
„Ghidul de interventie in cazurile de violenta in familie” va ajuta specialistii din toate domeniile implicate in prevenirea si combaterea violentei in familiei sa trateze integrat fiecare caz, adica sa se asigure ca victimele primesc asistenta completa: medicala, juridica si psihologica. Un sistem unitar de abordare a cazurilor de violenta in familie si un limbaj comun tuturor institutiilor implicate vor ajuta eforturile de combatere a fenomenului si vor duce la diminuarea lui.
Ghidul contine informatii teoretice si practice, pentru ca specialistii sa poata furniza servicii de calitate beneficiarilor. El mai are scopul de a propune un limbaj comun pentru decidenti, practicieni si specialisti, in ceea ce priveste actiunile de prevenire si combatere a violentei in familie. Ghidul evidentiaza, de asemenea, necesitatea cooperarii interdisciplinare si interinstitutionale, pentru a fi atinse eficient rezultate.
Lansarea a avut loc in cadrul campaniei "Opriti violenta in Familie", initiata de Consiliul Europei in toate cele 47 de state membre.
5 Decembrie 2007
Sursa: EurActiv.ro

Nessun commento:

Posta un commento