La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

lunedì 24 dicembre 2007

"Sa oferim celor din jurul nostru daruri si semne ale bucuriei"


Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

"Sa oferim celor din jurul nostru daruri si semne ale bucuriei"
24 Decembrie 2007
de Florian Bichir
In prima sa Pastorala ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel ii indeamna pe oameni sa ofere daruri si bucurie semenilor si suferinzilor.

Pastorala este o scrisoare publica, care cuprinde indemnuri si urari, prin care un arhiereu li se adreseaza preotilor si credinciosilor cu ocazia Sarbatorilor religioase mari. Ea va fi citita in biserici, iar in primul sau mesaj de Intaistatator al ortodocsilor romani, PF Daniel anunta deschiderea unor noi cai de comunicare prin infiintarea unei televiziuni, a unui cotidian si a unei agentii de stiri care se alatura postului de radio existent.
Fidel traditiei, Patriarhul Daniel anunta cu bucurie ca s-a pus piatra de temelie a viitoarei Catedrale Patriarhale, numita si Catedrala Mantuirii Neamului, visul fostului patriarh Teoctist.
(...) Iubiti credinciosi si credincioase,
In viata noastra de fiecare zi, dar mai ales in aceste zile de sarbatoare, sa oferim celor din jurul nostru daruri si semne ale bucuriei. Sa aducem bucurie in casele si in sufletele in care se afla tristete si singuratate, boala si saracie, suferinta si instrainare. Sa raspundem iubirii nemarginite a lui Hristos pentru mantuirea oamenilor cu fapte ale iubirii noastre fratesti, stiind ca adevarata credinta este „credinta lucratoare prin iubire” (Galateni 5, 6). Sa nu uitam in rugaciunile noastre si in semnele iubirii noastre fratesti de Craciun si de Anul Nou nici pe fratii nostri romani care se afla departe de tara si de casa.
In noaptea de 31 decembrie 2007 spre 1 ianuarie 2008 si in ziua de Anul Nou sa inaltam rugaciuni de multumire lui Dumnezeu (Te-Deum) pentru binefacerile primite de la El in anul care a trecut si sa-I cerem ajutorul in toata lucrarea cea buna si folositoare din anul nou in care intram. (...) Patriarhia Romana are un post de radio, Radio Trinitas, un post de televiziune, Trinitas TV, si un cotidian, „Ziarul Lumina”. (...) Speram ca toate acestea ne vor ajuta sa zidim duhovniceste Biserica din suflete si sa sensibilizam mai mult pe toti credinciosii dornici sa ajute la construirea noii Catedrale Patriarhale, numita si Catedrala Mantuirii Neamului. (...)
Cu prilejul Sfintelor Sarbatori ale Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, Anului Nou - 2008 si Botezului Domnului, va adresam tuturor calde si parintesti urari de pace si sanatate, fericire si ajutor de la Dumnezeu in tot lucrul bun si folositor, dimpreuna cu traditionala urare „La multi ani!”
Al vostru catre Hristos - Domnul rugator,

D A N I E L, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al tronului Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Evenimentul Zilei Nr. 5032

4 commenti:

  1. Ciao a tutti,
    sono un ragazzo italiano e ho una coppia di amici romeni che si sposano oggi! :-) Volevo allegare un biglietto di auguri al regalo e scriverlo nella loro lingua nativa.

    Vorrei scrivere:
    I migliori auguri per il vostro matrimonio! Felicità, Amore, Salute e Successo! In amicizia e affetto,
    Angelo

    Chi mi aiuta a tradurre? :-)
    Grazie!

    RispondiElimina
  2. può scrivere questo, di sicuro effetto:

    Sa va iubiti mereu ca in aceasta zi minunata si sa aveti o viata plina de fericire, bucurii si impliniri impreuna! Casa de piatra!
    Alaturi de voi cu inima si cu gandul,
    Angelo


    Traduzione:
    Che vi amiate sempre come in questo giorno meraviglioso e che abbiate una vita piena di felicità e successi insieme! Auguri!
    Accanto a voi con il cuore e col pensiero,
    Angelo

    RispondiElimina
  3. grazie catalina,
    mi sembra bellissimo!
    :-)
    un forte abbraccio
    angelo

    RispondiElimina
  4. last week our group held a similar discussion on this topic and you show something we have not covered yet, appreciate that.

    - Kris

    RispondiElimina