La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

mercoledì 26 marzo 2008

Românii sunt codaşii Europei la salariul minim pe economie


Ţara noastră ocupă penultimul loc în clasamentul salariilor minime pe economie în UE. Venitul lunar al unui muncitor calificat, în ţară, este identic cu al unuia necalificat. Astfel că, potrivit statisticilor, locurile de muncă din construcţii şi textile sunt acum, în mare parte, vacante. Nici în administraţia publică sau sănătate lucrurile nu stau mai bine. Cele mai mici salarii sunt în administraţia publică, industria prelucrătoare sau în domeniul construcţiilor. Sunt, de altfel, domenii în care se înregistrează cele mai multe locuri de muncă neocupate, cauza tot oferta salarială mică. Statisticile oficiale arată că în industria de prelucrare a lemnului salariul lunar net este de 635 de lei, nivel minim pe ţară, în textile-pielărie - se câştigă 750 de lei, iar în construcţii - 923 de lei. Funcţionarii publici fără funcţii de conducere câştigă, în medie, 810 lei net.Economiştii citaţi de ziarul Adevărul au declarat că salariile ar trebui să se situeze la nivelul celor europene şi să acopere deprecierile leului. Pe de altă parte, reprezentanţii sindicatelor, spun că salariile trebuie stabilite în raport cu profitul firmelor angajatoare.
Adăugat: 26 martie 2008
Antena3.ro

Nessun commento:

Posta un commento