La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

mercoledì 26 marzo 2008

Muncitorii români din Italia s-ar întoarce în ţară pe salarii de peste 450 de euro


Muncitorii români din Italia s-ar întoarce în ţară, pentru salarii cuprinse între 450 şi 1.000 de euro. Aceasta este concluzia unui raport preliminar, întocmit de Ministerul Muncii, pe baza chestionarelor completate de participanţii la Bursa locurilor de muncă de la Roma, din 23 februarie. Din studiul realizat de minister mai reiese faptul că o mare parte dintre românii plecaţi la muncă în Italia sunt interesaţi de accesarea unor fonduri europene cu care să demareze o afacere în România.
Pe de altă parte, însă, muncitorii români din Italia nu sunt informaţi asupra drepturilor pe care le au în statele Ununii Europene şi nici care sunt instituţiile care îi pot sprijini. La angajare, muncitorii români cer ca recunoaşterea experienţei profesionale să se facă în baza unei probe de lucru, în lipsa unei diplome de calificare profesională. Din chestionare rezultă că 86 la sută dintre românii din Italia au un loc de muncă, iar restul de 13,7 la sută sunt în căutarea unuia.
Majoritatea respondenţilor provin din zona Moldovei, dar şi din sudul ţării şi Bucureşti. Peste jumătate dintre cei prezenţi au studii profesionale, aproape 29% au studii liceale şi postliceale şi doar 3,2% au studii superioare.
Ministerul Muncii încearcă să atragă în ţară şi emigranţii din Spania. O bursă a locurilor de muncă va fi organizată şi la Castellon, în 12 şi 13 aprilie. Pornind de la experienţa bursei din Italia, evenimentul din Spania va avea o ofertă mult mai variată.
Adăugat: 26 martie 2008
Antena 3

Nessun commento:

Posta un commento