La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 4 marzo 2008

31 de ani de la cutremurul din 1977


31 DE ANI DE LA TRAGEDIA DIN '77. PESTE 1.500 DE MORŢI ÎN BUCUREŞTI

Se împlinesc 31 de ani de la cutremurul din 1977, cel mai grav dezastru natural care a lovit România în secolul trecut. Pe 4 martie, la ora 9.30 seara, un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter s-a produs în zona Vrancei, la o adâncime de 100 de kilometri. Seismul a durat doar 55 de secunde, însă a fost destul pentru a produce o adevărată tragedie. Peste 1500 de oameni au murit atunci striviţi sau asfixiaţi sub dărâmături, peste 11.000 au fost răniţi, iar zeci de mii de familii au rămas pe drumuri. Cutremurul a distrus 35.000 de locuinţe la nivelul întregii ţări, iar oraşul Zimnicea a fost distrus în totalitate, fiind apoi reconstruit.

Bucureştiul a fost oraşul cel mai afectat de cutremur, unde s-au prăbuşit zeci de clădiri - majoritatea construite înainte de 1940. Printre cei care au murit în tragicul cutremur au fost şi artişti cunoscuţi, ca Toma Caragiu sau Alexandru Bocăneţ.

La acea vreme, pagubele economice au fost estimate la 2 miliarde de dolari, însă mulţi dintre cei care au contabilizat pierderile spun că cenzura comunistă a minimalizat dimensiunea catastrofalului seism. De atunci, au avut loc mai multe alte cutremure cu magnitudine de peste 6 pe scara Richter, dar nici unul nu a avut nici pe departe amploarea celui din 1977.

Nessun commento:

Posta un commento