La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

domenica 9 marzo 2008

71% dintre firmele mici şi mijlocii din România duc lipsă de forţă de muncă


09 martie 2008
de Victor ROTARIU

71% dintre firmele mici şi mijlocii din România duc lipsă de forţă de muncă
Problemele cu forţa de muncă sunt din ce în ce mai acute pe piaţa locală iar perspectivele sunt pesimiste. Dacă în momentul de faţă firmele private mici şi mijlocii duc lipsă, în medie, de 17 angajaţi, anul viitor s-ar putea ajunge la un deficit de 29 de persoane, conform unui sondaj efectuat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Cea mai mare nevoie de angajaţi este în sectorul construcţiilor, patronatele care reprezintă acest sector anunţând încă de anul trecut că este nevoie de încă cel puţin 100.000 de persoane pentru a face faţă cererii.
Principala problemă este lipsa muncitorilor calificaţi, fie că este vorba despre mecanici, tinichigii sau sudori. Pentru că firmele mici şi mijlocii nu îşi pot permite costurile de specializare a angajaţilor, CNIPMMR propune introducerea unor vouchere pentru calificarea forţei de muncă.

“O primă măsură pentru rezolvarea acestei probleme ar fi introducerea de astfel de vouchere. Firmele mici nu îşi pot permite aceste cheltuieli. Este o practică europeană, folosită în majoritatea statelor UE”, a declarat pentru Gândul Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR, patronat care reprezintă interesele a circa 50.000 de firme mici şi mijlocii din toate cele opt regiuni de dezvoltare.
El a adăugat că o altă măsură ar fi revigorarea activităţii şcolilor de Arte şi de Meserii, a şcolilor profesionale, care în momentul de faţă sunt aproape pustii, deşi numărul lor este oricum foarte mic.
Acumularea experienţei este un proces dificil în România datorită legislaţiei complicate privind stagiul de ucenicie, pregătire care ar putea aduce un plus considerabil în specializarea angajaţilor. “Ar trebui încurajată pregătirea muncitorilor la locul de muncă. Legislaţia ar trebui să fie mai lejeră, să fie nevoie de o cerere care să fie aprobată, nu de un dosar stufos ca acum”, spune Nicolescu.
Una din solicitările CNIPMMR este tocmai modificarea legilor, care prevăd, de exemplu, necesitatea încheierii unui contract de muncă pe minim trei ani cu un angajat pentru ca acesta să beneficieze de studii de calificare subvenţionate de stat. O altă prevedere pe care patronatele o vor eliminată din lege este şi limita maximă a angajaţilor care pot profita de subvenţia statului pentru specializare care acum este de 20% din totalul angajaţilor.
Patronatele au atras atenţia în mai multe rânduri că în timp ce în oraşele mari cu un mediu economic prosper gradul de neangajare a forţei de muncă este foarte mic, spre exemplu un şomaj de sub 1% în Capitală, în mediul rural există resurse umane valoroase care ar trebui folosite, prin specializare. Sondajul organizat de CNIPMMR cuprinde răspunsurile a 234 de firme mici şi mijlocii pe problema forţei de muncă.
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento