La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

lunedì 17 marzo 2008

RO: Indemnizaţia de mamă

15/03/2008

de Diana Caloianu , Nicoleta Crăciun
PROPUNERE

● Luni va ajunge la Senat un nou proiect legislativ pentru mărirea indemnizaţiilor

Să faci un copil este un lux în ziua de azi. Trecând peste alimentaţia, medicamentele, îmbrăcămintea şi toate celelalte lucruri speciale de care are nevoie o femeie în timpul sarcinii şi după naştere, cele necesare copilului în primii doi ani de viaţă costă cel puţin de trei ori mai mult decât cele şase milioane de lei vechi pe lună pe care-i dă statul român.

Natalitatea scade, iar populaţia îmbătrâneşte de la an la an. Nu ştim cine ne va asigura pensia peste 30 de ani şi ne îngrijorează împuţinarea forţei de muncă. De ce nu mai fac româncele copii? Pentru că nu-şi permit să-i crească! Alocaţia acordată de statul român la naşterea unui copil este de 40 de ori mai mică decât în Spania, de patru ori mai mică decât în Ungaria şi de trei ori mai mică decât în Marea Britanie. Chiar şi de circa 1,5 ori mai mică decât la bulgari. Alimentaţia bebeluşului, asigurarea igienei şi a condiţiior optime pentru creştere costă din ce în ce mai mult. Pe lângă asta, mai trebuie să ne gândim şi la mamă, care nu poate renunţa la propriul confort pentru a face un copil. Pentru toate astea, o mamă primeşte în ţara noastră indemnizaţia lunară de maternitate şase milioane de lei vechi. Această sumă "încurajatoare" le determină pe cele mai multe să renunţe la calitatea de mamă. [...]

Nessun commento:

Posta un commento