La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 28 marzo 2008

Elevii din Sighet au făcut un film despre copiii căpşunarilor


Premieră
28 MARTIE 2008
Elevii din Sighet au făcut un film despre copiii căpşunarilor
Un grup de 11 elevi şi profesori de la Grupul Şcolar de Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei a realizat un film de scurt metraj, în limba engleză, numit „Căpşunarii”. Elevii clasei a XII-a E au pus în scenă drama unei adolescente care are părinţii plecaţi la muncă în Spania. „Mama elevei este plecată în străinătate şi îşi pierde locul de muncă, iar tatăl pleacă şi el în Spania. Adolescenta ajunge să ia droguri, iar în final se sinucide. Am făcut filmul cu un scop bine definit: vrem să-i sensibilizăm pe părinţi, să atragem atenţia asupra traumelor care îi pot marca pe elevi, după ce aceştia rămân acasă în grija bunicilor sau a altor rude”, ne-a spus profesorul de matematică Dănuţ Vraja, care este şi regizorul filmului.
Filmul are 22 de minute şi a fost deja înscris în Concursul Naţional de Proiecte Antidrog „Împreună”. Elevii şi profesorii au însă planuri mult mai mari şi au înscris producţia şi la un concurs de proiecte multimedia organizat de Ministerul de Cultură din Spania. Din datele oficiale reiese că, în Maramureş, există peste 430 de elevi care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. (E.L.)
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento