La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 1 aprile 2008

Părinţii bistriţeni îşi educă prin telefon copiii


Cercetare
01 APRILIE 2008
Peste 3.500 de elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate

Părinţii bistriţeni îşi educă prin telefon copiii
Părinţii din judeţul Bistriţa-Năsăud, care sunt plecaţi la muncă în Spania, Italia şi Irlanda, îşi educă de la distanţă copiii, prin intermediul telefonului. Ei află astfel de la diriginţii copiilor ce note au luat şi ce au mai făcut aceştia la şcoală, sau se interesează de tezele cu subiect unic şi de examenul de Bacalaureat. Această modalitate inedită de educaţie a fost descoperită de inspectorul general adjunct din Bistriţa-Năsăud, Horaţiu Catalano.
„Ne confruntăm cu o nouă dimensiune a educaţiei creată de fenomenul migraţiei părinţilor. Consilierea propriilor copii şi feed-back-ul se realizează prin telefon”, ne-a spus iniţiatorul cercetării. Începând de ieri, profesorii din Bistriţa-Năsăud vor răspunde la un chestionar privind numărul copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate, problemele acestor minori, sintagma „educaţie prin telefon” şi soluţiile pe care le propun profesorii. În urma centralizării parţiale a datelor, rezultă că peste 3.500 de copii au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate şi că rudelor sau, uneori, doar fraţii mai mari au grijă de ei. Cea mai gravă situaţie este la Şcoala Generală din Ciceu Mihăieşti, unde 53 de copii au ambii părinţi plecaţi în străinătate, iar alţi 10 au un părinte plecat în afara ţării.

La fel de gravă este situaţia şi în localităţile de pe Valea Someşului Mare şi Valea Sălăuţei, de unde au plecat în străi­nătate, începând cu anul 2000, cele mai multe persoane. Soluţiile pentru ajutarea copiilor aflaţi în această situaţie ar fi, după părerea inspectorului ge­neral-adjunct, programul „şcoa­la de după şcoală”, care ar putea fi dezvoltat printr-un parteneriat cu ONG-uri specializate pe probleme de educaţie. (E.L.)
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento