La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 25 aprile 2008

Românii, ameninţaţi cu reintroducerea vizelor pentru Italia


CONSECINŢE Violatorul Ioan Rus amplifică efectul mailat
24 APRILIE 2008
Berlusconi vrea moratoriu pentru „filtrarea“ fluxului de imigranţi români
Frattini militează pentru revizuirea directivei UE privind libera circulaţie a persoanelor

Franco Frattini visează să limiteze libera circulaţie a europenilor
Se strânge tot mai tare laţul în jurul imigranţilor români din Italia, deşi guvenul care cel mai probabil va conduce ţara în următorii cinci ani nici măcar nu a fost format. Cazul Ioan Rus a reuşit din nou să trezească spiritele antiromâneşti, după ce un alt caz celebru Nicolae Mailat i-a transformat pe români în inamicul numărul unu din Peninsulă. Iar statistica publicată ieri de ministerul de Interne privind criminalitatea nu îi ajută deloc pe români.
Potrivit Il Giornale, aceştia au luat locul albanezilor în topul infracţiunilor şi, evident, al cruzimii. „Palme d’Or” pentru criminalitate a fost adjudecat de români, mai ales de cei care nu au acte în regulă, scrie publicaţia aflată în proprietatea familiei Berlusconi. Fără să vorbească şi de infractorii italieni şi de urgenţele reale ale Italiei (Mafia, Camorra şi Ndrangheta – cele trei organizaţii de crimă organizată din Peninsulă), ministerul de Interne susţine că românii sunt străinii care comit cele mai multe delicte şi cele mai grave. Silvio Berlusconi, viitorul premier, şi-a pus deja în minte să înceapă tratative cu România pentru obţinerea unei derogări de la normele UE, care să permită autorităţilor italiene „filtrarea“ fluxului de imigranţi români, informează Il Tempo.

În acelaşi context, aliatul la guvernare al lui Berlusconi, Gianfranco Fini, liderul partidului Alianţa Naţională şi cel mai probabil viitor preşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat că nu exclude posibilitatea reintroducerii vizelor pentru români, prin rediscutarea regu­lilor referitoare la liberta­tea de circulaţie cu Uniunea Europeană. Conform Mediafax, Fini a explicat, într-o emisiune la RAI 1, că lupta împotriva infracţionalităţii cere „toleranţă zero, ceea ce nu înseamnă a fi reacţionar sau nostalgic faţă de dictatură, ci respectarea legii, deoarece toleranţa nelimitată conduce la intoleranţă“.

BRUXELLES-UL NU VREA VIZE DIN NOU
Bruxelles-ul nu împărtăşeşte însă ideea lui Fini privind reintroducerea vizelor pentru români. În cercurile Comisiei Europene se relevă că Uniunea Europeană este competentă în materie de vize, şi nu ţările individuale, potrivit La Stampa, citată de Rompres. În plus, Italia va pierde postul de comisar european pentru Justiţie şi Securitate, pe fondul îngrijorărilor oficialilor de la Bruxelles legate de poziţia dură a noului Guvern italian faţă de imigraţie. Postul de comisar pentru Justiţie ocupat până acum de Franco Frattini, care va fi ministru de Externe în guvernul Berlusconi, ar putea fi preluat de francezul Jacques Barrot. Acum că se va retrage din forul european, Frattini consideră că renegocierea directivei UE privind libera circulaţie a persoanelor ar fi o măsură „rezonabilă”.
„Există un consens amplu printre guvernele europene că libera circulaţie a cetăţenilor, sacrosantă, nu se poate transforma în liberă circulaţie a criminalilor’’, a declarat Frattini. Evident, după cum declara viitorul premier, vinovat pentru situaţia actuală este guvernul Prodi. „Prodi nu a mişcat un deget când, în ianuarie 2007, s-au deschis frontierele pentru România”. Opoziţia, prin vocea lui Walter Veltroni a amintit că tocmai „guvernul Berlusconi şi legea Bossi-Fini au permis intrarea românilor în Italia şi sosirea unui număr atât de mare de clandestini’’. Berlusconi tocmai a anunţat că mizează pe această lege şi că va închide frontierele pentru imigranţi. (A.M.M.)
Info plus:
Românii - pe primul loc la crime (15,4% din total), violenţe sexuale (16,2%), jafuri din case (19,8%), furturi din maşină (29,8%) şi extorcări (15%), potrivit ministerului italian de Interne.
Sursa: Gandul.


Nessun commento:

Posta un commento