La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

mercoledì 9 aprile 2008

Un jurnalist de origine română, învingător la Pulitzer 2008

CEREMONIE ORORILE CARE ADUC PREMII
de Diana POPESCU 09 APRILIE 2008
Steve Făinaru, de la The Washington Post, premiat la categoria Reportaj Internaţional
Lauri pentru articole despre veteranii de război din spitale şi masacrul de la Virginia Tech

Fotografie de Pulitzer: un cameraman japonez continuă să filmeze şi după ce a fost împuşcat


Cele mai râvnite trofee din lumea presei şi-au găsit câştigătorii pe anul 2008. Aşa cum era de aşteptat, laurii categoriilor „grele” au încununat jurnaliştii care au acoperit subiecte deloc vesele. După cum a rezultat din gala de premiere, războiul, crimele oribile, dezvăluirile despre nereguli de tot felul, drama, în general, generează în breaslă articole demne de respect. Chiar şi aşa, probabil că reporterii onoraţi cu astfel de distincţii ar prefera să nu aibă asemenea teme.
The Washington Post – 6 trofee
Revenind la învingători, la secţiunea Public Service aceştia provin din redacţia The Washington Post. Şi-au depăşit contracandidaţii cu dezvăluirile privind relele tratamente la care au fost supuşi veteranii răniţi ajunşi la Walter Reed Hospital. La categoria Breaking News Reporting, tot echipa The Washington Post şi-a adjudecat premiul, cu transmisiile despre masacrul de la universitatea Virginia Tech.
Doi reporteri de la The New York Times şi colegii lor de la Chicago Tribune şi-au împărţit laurii secţiunii Investigative Reporting. Cei dintâi, datorită materialelor despre ingredientele toxice utilizate în medicamente şi alte produse importate din China, ceilalţi – cu dezvăluirile despre scăpările reglementărilor care privesc jucăriile, scaunele de maşină şi cărucioarele pentru copii.
Categoria Explanatory Reporting a avut-o drept câştigătoare pe Amy Harmon de la The New York Times, care a expus dilemele şi chestiunile etice pe care le implică experimentele ADN. Alţi doi jurnalişti de la The Washington Post au fost premiaţi la secţiunea National Reporting, pentru investigaţiile privind influenţarea politicii naţionale de către vicepreşedintele Dick Cheney. În total, respectabila publicaţie a adunat 6 premii, performanţă depăşită doar de The New York




Times, cu 7 reuşite, în 2002.
Făinaru – de la articole despre sport la frontul din Irak
Pentru români, cel mai important trofeu este cel obţinut de unul de-al lor. Steve Făinaru, jurnalist la multipremiatul The Washington Post, a fost declarat câştigător al secţiunii International Reporting. Ziaristul a fost apreciat pentru o serie de articole despre subcontractanţii din domeniul securităţii care operează în Irak în afara legilor care se aplică forţelor americane. Având un bunic originar din România, diplomat detaşat în SUA acum o jumătate de secol, Steve s-a născut în California şi a fost pasionat de lumea ştirilor încă din copilărie. După ce a lucrat pentru Boston Globe, timp de 11 ani (acoperind subiecte sportive), Făinaru a ajuns la The Washington Post, pe aceeaşi specializare. După 11 Septembrie, Steve a decis să se implice în zona „dură” a realităţii, iar în 2004 a plecat în Irak. Acum, în 2008, a obţinut Pulitzerul pentru reportaj internaţional. Pe lângă cei 10.000 de dolari, cât înseamnă premiul, a obţinut un loc în elita profesională a lumii.
Unul dintre cele mai impresionante „produse” premiate anul acesta este fotografia câştigătoare la secţiunea Breaking News Photography. Adrees Latif, de la agenţia Reuters, a fost răsplătit pentru imaginea cutremurătoare a unui cameraman japonez, prăbuşit la pământ, încercând să filmeze după ce fusese împuşcat de soldaţi în timpul unui protest de stradă în Myanmar. Ceva mai târziu, Kenji Nagai a murit din cauza rănii.
Sursa: Gandul

Nessun commento:

Posta un commento