La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 4 aprile 2008

Emigrarea in masa din Romania se apropie de sfarsit

Publicat: 2 Aprilie 2008

Reprezentantii guvernului din Romania mentioneaza ca Elvetia nu trebuie sa se teama de o invazie a noilor cetateni ai UE, deoarece tara insasi are multa nevoie de forta de munca. Cu toate acestea, nivelul salariilor din Europa de Vest si alti factori pot duce si in continuare la optiunea romanilor de a emigra.
Romania se afla in mijlocul unei dezvoltari economice rapide si inregistreaza salarii tot mai mari si 150.000 -200.000 de locuri de munca vacante. Vremea emigrarilor masive a trecut. Totusi exista inca probleme, cel putin una de imagine, altfel Ambasada Romaniei din Berna nu ar fi invitat ziaristi elvetieni pentru discutii la Bucuresti.
Cum se prezinta situatia de fapt? Numarul romanilor care traiesc in strainatate se cifreaza, conform unor date statistice oficiale, la mai putin de un milion, dar conform aprecierii uniunii sindicale din Romania este vorba de 3,4 milioane, saupotrivit altor evaluari, 2 milioane. Diferentele se explica in primul rand prin muncile sezoniere si munca la negru, precum si sederile ilegale, foarte numeroase dupa aderarea tarii la UE, mai ales ca majoritatea statelor membre din vest practicainca restrictii la imigrare. Cele mai importante tari tinta sunt Italia si Spania, si asta nu doar datorita inrudirii lingvistice.
In 1990, dupa caderea regimului Ceausescu, emigrarile anuale au crescut brusc la 97.000 de persoane (printre care se aflau si multi sasi transilvaneni), dupa care au scazut mult, ajungand in 2006 la 14.000 de persoane. Banii proveniti din castigurile obtinute de romanii care muncesc in afara se cifreaza, potrivit unui consilier din Ministerul Economiei, la 7 miliarde de euro in 2007.
In pofida acestei contributii de cateva procente la PIB, guvernul roman se arata interesat de reintoarcerea concetatenilor sai. Se are in vedere luarea unor masuri pentru pregatirea profesionala si completarea lipsurilor existente in constructii si alte sectoare. Numarul fortei de munca straine, in special din Turcia si China, s-a limitat pentru anul viitor la 10.000. (…)Temerile si polemicile legate de extinderea liberei circulatii a persoanelor se explica si prin asocierea Romania – romi. Intr-adevar, Romania este tara cu cea mai mare populatie de romi.
Este vorba de 700.000 de persoane, sau chiar de 1,5-2,5 milioane, dintre care foarte putini mai duc o viata nomada. Problema nu este nicidecum bagatelizata. Guvernul intreprinde masuri pentru a imbunatati situatia romilor. Se vorbeste despre incluziune, pentru a evita impresia unei asimilari fortate. Dintre masuri fac parte, de exemplu, locuri rezervate pentru studii, crearea de gradinite, dar renuntarea la formarea unor clase separate. Aceasta activitate este coordonata de o autoritate aflata sub directa subordonare a primului ministru, condusa de secretarul de stat Gruia Bumbu, care considera ca este dificil sa se imbine traditia cu modernul. Nu promite rezultate pe termen scurt, dar considera de bun augur ca masurile si obiectivele vor fi aplicate si in cadrul UE.
Sursa: Neue Zurcher Zeitung preluat de Rador

Nessun commento:

Posta un commento