La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 25 aprile 2008

România va adopta Euro ca monedă naţională în 2015


România va adopta Euro ca monedă naţională în 2015. Bulgaria şi Ungaria vor trece la moneda europeană cu un an mai devreme, se arată într-un studiu realizat de Reuters. Singurul stat membru UE care va trece moneda unică începând cu 2009 este Slovacia. Mai mulţi analişti financiari spun că termenul de adoptare a monedei europene se va prelungi pentru unele state din estul Europei.Motivul - creşterea inflaţiei şi deficitele bugetare.Potrivit raportului, monedele României şi Ungariei s-ar putea devaloriza. Chiar şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a avertizat că orice întârziere a reformelor economice sau a evoluţiei convergenţei reale şi nominale vor obliga ţara noastră să amâne momentul adoptării euro.Pentru ca un stat să adopte euro, acesta trebuie să aibă un deficit bugetar maxim de 3% din PIB şi o datorie publică mai mică de 60% din acelaşi venit. Rata inflaţiei trebuie menţinută în corelaţia cu cea a statelor performante din UE, la fel şi rata dobânzii. Alte condişii sunt legate de aderarea la Mecanismul European de Schimb, de cotaţia monedelor şi de stabilitatea monedei naţionale.Estonia şi Lituania vor trece la euro în 2012, iar Cehia, Letonia şi Polonia în 2013. Numărul statelor din zona euro a ajuns la 15, după aderarea Ciprului şi a Maltei, in ianuarie 2008.
Antena 3
Adăugat: 23 aprilie 2008

Nessun commento:

Posta un commento