La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

lunedì 7 aprile 2008

RO: Materialele de construcţii se scumpesc pe zi ce trece


Majorări Din cauza preţurilor mai mari la electricitate şi combustibili

07 APRILIE 2008

Salariile muncitorilor reprezintă 30% din costul unui metru pătrat construit
Preţurile la ciment, adezivi ş.a. vor creşte, în medie, cu 20% anul acesta

Valul de majorări cuprinde piaţa cimentului, care s-a scumpit deja cu circa 12%, fier betonul şi marea majoritate a materialelor, de la ţigle la adezivi de interior. Scumpirile continuă astfel trendul de anul trecut, când cimentul, de exemplu, a fost cu 10% mai scump decât în 2006.

Cel mai recent anunţ privind creşterea preţului la materiale a venit din partea Celco, unul dintre cei mai mari producători locali de BCA, care va creşte preţul de livrare cu circa 10%.

"Factori precum creşterea costurilor materiilor prime, a combustibililor şi a energiei pot influenţa în următoarea perioadă şi preţul BCA-ului, mortarelor sau adezivilor. Pentru 2008, Celco previzionează o creştere a preţurilor produselor sale cu aproximativ 10% faţă de anul 2007, ca o consecinţă a factorilor menţionaţi mai sus", a declarat pentru Mediafax Irina Odor, director de marketing Celco.

Patronatele din construcţii estimează că preţul materialelor de construcţii se va majora cu până la 20% numai în primele şase luni ale acestui an, principalele motive fiind scumpirea carburanţilor şi a curentului electric până la un nivel de circa 800 de euro pe metru pătrat, potrivit estimărilor Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).

Materialele – 60% din costul construcţiei

Din preţul final al unui metru pătrat construit materialele de construcţie şi instalaţiile reprezintă 60%. Astfel, la o scumpire generalizată a materialelor de construcţii cu 20%, majorarea directă a preţului este de 12% pentru fiecare metru pătrat construit. La cei 60% se adaugă 30% care reprezintă cheltuielile cu forţa de muncă în costul final. Anul trecut salariile din construcţii au crescut cu 40%-80%, în special datorită crizei forţei de muncă, estimată la cel puţin 100.000 de muncitori. La un calcul estimativ, preţul unui metru pătrat construit a crescut anul trecut cu cel puţin 15% numai din cauza faptului că firmele de construcţii au mărit salariile muncitorilor pentru a nu îi pierde în faţa concurenţei.

Preţurile la apartamente noi, de exemplu, variază foarte mult, mai ales în funcţie de zonă, de la circa 1.200 până la 2.500 de euro pe metrul pătrat construit. Diferenţa între costul unui metru pătrat construit şi preţul cerut de dezvoltatori este explicată de aceştia prin preţul foarte mare al terenurilor şi prin depăşirea de trei ori a ofertei de către potenţiali clienţi.

Din acest motiv, în mod normal, apartamentele noi situate în imobile înalte ar trebui să fie mai ieftine, pentru că preţul terenului, pe metru pătrat se împarte la mai multe apartamente. De exemplu, dacă un mp de teren costă 1.000 de euro, el se va resimţi cu 100 de euro pe metrul pătrat construit în cazul unui imobil cu nouă etaje şi cu 200 de euro pe metrul pătrat în cazul unui bloc cu numai patru etaje. (V.R.)
Sursa: Gandul.

1 commento:

  1. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Computador, I hope you enjoy. The address is http://computador-brasil.blogspot.com. A hug.

    RispondiElimina