La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 25 aprile 2008

In Romania este cea mai mare criza de angajati din lume


Publicat: 24 Aprilie 2008
Angajatorii romani se confrunta cu cel mai mare deficit de personal din lume, conform unui studiu realizat de Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal la nivel international, care a analizat 32 de tari. Piata fortei de munca locala este cel mai fierbinte punct de pe glob in acest an in functie de deficitul de oameni, 73% dintre companiile romanesti declarand ca nu gasesc personal calificat pentru pozitiile scoase la concurs, mai mult decat dublu fata de media mondiala. Vestea crizei fortei de munca din Romania a ajuns pana in PakistanRomania se confrunta cu o adevarata criza a fortei de munca. Eforturile autoritatilor romane de a angaja muncitori calificati si semicalificati au ajuns pana in Pakistan si o dovedeste presa de la Islamabad, care scrie despre incercarile romanilor de a acoperi nevoia de forta de munca din diverse sectoare. Intr-un interviu acordat televiziunii de stat pakistaneze, ambasadorul Pakistanului la Bucuresti sustine ca Romania, membra a Uniunii Europene, se confrunta cu o criza acuta in acest domeniu, care dureaza de 3 – 4 ani.Penuria fortei de munca a atins pana la 10.000 de locuri ramase neocupate, in diverse setoare. Printre sectoarele cele mai afectate se numara cel al industriei textile si al constructiilor, desi pachetele salariale oferite cresc cu aproximativ 12 – 18 procente pe an, a precizat ambasadorul. In finalul discursului sau, acesta nu a uitat sa anunte ca, dupa un an de munca in Romania, un muncitor isi poate permite sa isi intretina familia si sa o ajute sa se adapteze la realitatile societatii romanesti.Presa de la Islambad scrie asadar despre o realitate cu care Romania se confrunta tot mai dur, in ultimii ani. Firmele romanesti au apelat si pana acum la muncitorii straini, pentru a acoperi deficitul de forta de munca de pe piata interna. Mii de lucratori din China, India, Pakistan sau Kenya vor veni sa lucreze anul viitor in Romania. Vor fi platiti cu aproximativ 200 de dolari pe luna, plus bonuri de masa, ceea de inseamna de zece ori mai mult decat primeau in tarile de origine. Pe langa cheltuielile cu salariile, patronii romani vor trebui sa suporte si transportul si cazarea.Reprezentantii firmelor romanesti spun ca au apelat la aceasta solutie deorece muncitorii din tarile vecine, Ucraina si Moldova, nu mai sunt o solutie pentru acoperirea lipsei de forta de munca. Nici solutia interna de recalificare a somerilor nu este o alternativa viabila, pentru ca, odata scoliti, oamenii pleaca din tara, cautand locuri mai bine platite.
Sursa: EurActiv

1 commento:

  1. De ce nu face-ti ceva pentru cei care inca mai lucreaza sa isi ia salariile pe care le astepta si de cate 3 luni?De ce nu oferiti aceste facilitati si romanilor? STITI CE SALARII AU CEI CARE LUCREAZA IN INDUSTIA TEXTILA???????????? Si nu ma refer la directori.Informativa si pe urma sa vorbiti ca nu gasiti forta de munca.

    RispondiElimina