La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

domenica 21 giugno 2009

Trei universităţi clujene vor oferi cursuri de învăţământ la distanţă pentru românii din Italia


Vineri, 19 Iunie 2009

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) şi Academia de Muzică "Gheorghe Dima" vor oferi, începând cu anul universitar 2009-2010, cursuri de învăţământ la distanţă în localitatea italiană Viterbo.

Titularul proiectului este Uniunea Universităţilor Clujene, însă doar cele trei instituţii menţionate au atestat de învăţământ la distanţă, celelalte universităţi participând la partea de centru cultural al proiectului.
Cursurile vor avea loc într-un Centru Cultural şi de Învăţământ la Distanţă care va fi inaugurat pe 26 septembrie în localitatea italiană, care se află la 82 de km de capitala Roma, potrivit rectorului USAMV, Doru Pamfil.

"Dorim să deschidem la Viterbo un centru care va avea o extensie şi pentru cercetare, pentru a oferi românilor din Italia şansa de a-şi perfecţiona studiile, pentru unii dintre ei, de a relua studiile, dar mai ales de a le oferi o şansă de a se simţi acasă. Prin centrul cultural pe care dorim să îl înfiinţăm vom putea dezvolta programe de colaborare atât cu românii din Italia, cât şi cu italienii, aceasta datorită faptului că numai în regiunea Lazio, unde este situtat Viterbo, sunt peste 250.000 de români, într-o Italie care are peste un milion şi jumătate de români, pentru care noi am simţit că am făcut deocamdată prea puţin", a afirmat rectorul, adăugând că doar în Viterbo, care are 57.000 de locuitori, trăiesc 8.000 de români.

Conferenţiarul Daniel Dezmirean, din cadrul USAMV Cluj-Napoca, responabil cu înfiinţarea centrului, a declarat, în cadrul aceleaşi conferinţe de presă, că românii au fost deja înştiinţaţi de înfiinţarea universităţii. "A fost trimis un chestionar prin bazele de date ale asociaţiilor de români din Italia, prin care îi anunţăm că se va înfiinţa universitatea, ce fel de cursuri oferim, şi îi întrebăm dacă există specializări de care ar fi interesaţi. Noi ne adresăm acelor români care vor să îşi continue studiile sau nu au diploma omologată", a afirmat Dezmirean.

Potrivit oficialilor USAMV, la inaugurarea centrului, de pe 26 septembrie, vor participa miniştri educaţiei din România şi Italia, iar la începutul lunii, Papa Benedict al IX-lea va vizita instituţia, în cadrul săptămânii pe care o petrece anual la Viterbo, supranumit şi "Oraşul Papilor".

Sursa: NewsIn

Nessun commento:

Posta un commento