La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

domenica 14 giugno 2009

S-au trezit cu indicativul ROM pe acte


Autor: Iulia Maximinian
Data: 11 iun 2009

Cărţile de identitate eliberate cetăţenilor români cu rezidenţă în Italia conţin o greşeală. Codul internaţional al ţării noastre a fost scris greşit în actele eliberate compatrioţilor noştri din Peninsulă. În loc de ROU, italienii au scris ROM, pentru a indica naţionalitatea română.

Noile cărţi de identitate italiene eliberate românilor vor trebui să conţină codul corect - ROU Foto: Iulia Maximinian În urma nenumăratelor plângeri din partea cetăţenilor români din Italia, Ambasada României a sesizat Ministerul de Externe italian şi a cerut autorităţilor de la Roma să corecteze codul de ţară de pe noile cărţi de identitate.

Consulul general al României la Roma, Ion Calciu, a declarat că a primit marţi, 3 iunie, o notă informativă din partea Ministerului de Externe italian prin care autorităţile italiene recunosc faptul că au făcut o greşeală şi anunţă că aceasta va fi corectată.

„Toate cărţile de identitate italiene care vor fi eliberate de acum înainte cetăţenilor români vor conţine codul corect al ţării noastre, «ROU»“, spune Ion Calciu.

Standard internaţional

Consulul a precizat că cetăţenii români trebuie să fie informaţi în acest sens şi le recomandă compatrioţilor noştri să nu accepte documentele care conţin codul greşit.

ROU reprezintă prescurtarea, în limba franceză, a numelui ţării noastre. Această schimbare îndeplineşte cerinţa Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare de a reprezenta o „asociere vizuală între numele de ţară în limba engleză, franceză sau, uneori, în altă limbă“.

Guvernul României a aprobat schimbarea indicativului de ţară din ROM în ROU încă din noiembrie 2001 şi acesta se aplică, printre altele, pentru numele ţării, pentru naţionalitate, pentru cetăţenie, pentru documente de călătorie.

Gheorghe Calapod (38 de ani), stabilit în localitatea Viterbo, situată la 80 de kilometri de Roma, a sesizat greşeala din cartea sa de identitate în momentul în care a făcut o comparaţie cu datele din paşaport. „Am primit cartea de identitate italiană în luna februarie a acestui an şi m-am gândit să semnalez consulatului această eroare”, spune el.

Sursa: Adevarul.

1 commento: