La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 18 dicembre 2009

Roma: Copiii români au avut serbarea de Crăciun


Autor: Anca-Elena Balan

Copiii români de la Roma s-au adunat pentru a cînta împreună colindele de acasă. În fața părinților, adunați în Aula Magna a școlii Circolo Didattico ”Alfredo Bajocco”, copiii au recitat versuri în românește și au cîntat veseli tradiționalele colinde de Crăciun. Micuții vin din toate părțile României și au vîrstele cuprinse între șase și 11 ani. Cu toții au citit povestea primului fulg de nea, pentru a le arăta părinților că acum citesc și în românește.

Copiii urmează cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească, lansat de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, în colaborare cu Institutul Limbii Române. În Italia, proiectul se desfășoară în provinciile Lazio, Umbria, Lombardia, Piemont și Veneto. La școala ”Alfredo Bajocco”, copiii învață limba română sub îndrumarea profesoarei Carmen Detrimona Balan, care predă și la Viterbo și Orvieto. ”Limba română este cel mai frumos dar pe care îl dați copiilor. Trebuie să le dăm rădăcini și aripi.”, a început Prof. Carmen Detrimona Balan serbarea. Între micii colindători se afla și un copil italian, Alessandro, care a vrut să urmeze acest curs de limbă română. ”Mergea la piscina și apoi nu a mai vrut să meargă, a vrut să vină aici”, spune zîmbind bunica lui Alessandro. Mîndru, micuțul numără pînă la zece în română și apoi se alătură să cînte cu ceilalți vechile melodii tradiționale. Colinda ”Moș Crăciun cu plete dalbe” a fost cîntată de părinți și copii împreună și aplaudată îndelung de toți cei din sală. La finalul serbării, ”pentru că ne aflăm în Italia cu toții”, cum a declarat Prof. Carmen Detrimona Balan, cîntecul italian ”A natale puoi” a fost cîntat din nou de copii și părinți împreună.

Profesorii italieni nu văd copiii români ca pe o problemă. ”Limba italiană e dificilă, are foarte multe reguli. Ca și comportament, copiii români sunt mai buni ca alții. Se implică cu multă seriozitate în învățarea limbii italiene, sunt foarte muncitori, poate cultura din care vin i-a influențat să fie astfel. Dar ar servi încă un curs, care să îi ajute pe cei aflați de puțin timp în Italia să învețe limba italiană.”, a spus prof. Patrizia Palombo, care a predat religia ”la numeroși români”. Copiii români, conform părinților, s-au integrat foarte bine în școli și în viața socială. ”Limba română pierde teren și cîștigă teren italiana. Uite, culorile, cînd vorbește le spune în italiană, că are prieteni numai italieni și cuvintele românești aproape nu le mai utilizează”, povestește o mamă a cărei fiică este de doi ani venită în Italia.

Serbarea copiilor români a avut loc ieri, 17 decembrie a.c, iar corul colindătorilor a fost format din 12 copii, din cei 15 înscriși la cursul de la școala ”Alfredo Bajocco”. Micul lor spectacol a durat o oră, după care au plecat acasă pentru a-l aștepta pe bătrînul Moș Crăciun.

1 commento: