La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 14 giugno 2008

Românii contribuie cu 20 de miliarde la PIB-ul Italiei, dar sunt dispreţuiţi


de Cornel Toma (2008-06-14)


În fiecare an, organizaţia umanitară a Bisericii Catolice italiene, Caritas, publică un studiu care se vrea o radiografie a societăţii italiene. Sociologii bisericii se ocupă în principal de categoriile dezavantajate, acordând o atenţie deosebită imigraţiei. În acest an, o secţiune amplă a fost dedicată imigraţiei româneşti.
Datele prezentate de studiul Caritas nu sunt neapărat o surpriză, ci o confirmare a cifrelor vehiculate neoficial. Românii nu au invadat Italia, aşa cum s-ar crede la o primă lectură a cifrelor. Ei au avut doar posibilitatea să intre în legalitate, odată cu intrarea României în UE. Cu toate că este mult mai uşor acum ca un român să se stabilească legal în Peninsulă, încă sunt mulţi cei care nu au solicitat cartea de identitate. Studiul Caritas relevă că aceştia reprezintă 10% din total, considerând că din cei 1.016.000 de români, 107.000 nu şi-au declarat prezenţa către autorităţi.
Românii şi italienii, aceeaşi rată a infracţionalităţii
Cu unele dintre aceste statistici, românii care muncesc onest în Italia se pot mândri. Contribuţia lor la produsul intern brut al Italiei este de 1,2 % din total, adică aproape 20 de miliarde de euro. Chiar şi aşa, imaginea românilor este foarte proastă. 65% dintre italieni nu vor ca familia lor să aibă de a face cu un român. Un procent aproximativ asemănător - şi pentru românii care s-au simţit trataţi cu dispreţ după uciderea Giovannei Reggiani. Imigranţii ilegali, comit în Italia 71% din infracţiunile comise de străni. Dacă excludem această categorie, constatăm că românii cu acte în regulă au aceeaşi rată a infracţionalităţii cu italienii, adică 6%. Cifre alarmante sunt cele despre minorii români abandonati. Potrivit Caritas, numărul acestora se ridică la 2000.
Românii, victime perfecte
Tot din studiul Caritas, care citează Biroul Naţional Antidiscriminare Rasială (UNAR), rezultă că profilul românului este mai degrabă de victimă, decât de agresor. Românii sunt discriminaţi la muncă şi intimidaţi de forţele de ordine.
"Invazia românilor"
Cum era de aşteptat, declaraţiile populiste vis-a-vis de cifrele prezentate de acest studiu nu au întârziat să apară. Un exponent al pardidului lui Berlusconi, Isabella Bertolini, a afirmat: "Invazia românilor este îngrijorătoare. Guvernul Italiei se confruntă cu o situaţie gravă, fără precedent. Va fi nevoie de timp pentru a inversa trendul actual, dar cu hotărâre şi disciplină vom reda Italiei ordinea şi legalitatea".
Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento