La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 29 dicembre 2007

Doi italieni se simt în România ca acasă


Vineri 28 decembrie 2007
La Realitatea fără Frontiere, graniţele sunt deschise în ambele sensuri. Români care au plecat în alte ţări în căutarea unei vieţi mai bune sunt o obişnuinţă, dar italieni care să vină în România din acelaşi motiv întâlnim mai rar. Totuşi cazuri mai există. Un exemplu sunt "românii" Marcherita şi Carlo Marchegiano Lenzini. Pe strada Hebe, din Timişoara, undeva la marginea oraşului, printre blocuri se zăresc stinghere câteva case. La numărul 2, la prima vedere, pare a fi o casă ardelenească. Singurul lucru care trădează originile proprietarilor este plăcuţa aurită de la intrare, pe care e scris Familia Marchegiano Lenzini.

Aceştia au venit pentru prima dată în România acum 13 ani şi le-a plăcut atât de mult încât au rămas aici. Şi-au deschis o afacere în Timişoara şi s-au mutat printre români. Deja când spun România, spun "acasă" şi nici nu s-ar mai putea gândi la un alt loc unde să-şi petreacă sărbătorile."Revelion trebuie trecut cu prietenii. Şi atunci, anul aceasta ne-am hotărât să trecem împreună, eu şi soţia cu prietenii noştri, că avem aicea în România", spune Carlo Marchegiano. "Prietenul nostru a făcut o mică pensiune, vom trece tot acolo Revelion. Cred că noapte vom rămâne acolo, probabil vom bere un paro în plus decât bem normale", mai spune acesta.

Tradiţiile româneşti şi-au făcut repede loc în inima lor. Aşteaptă în fiecare an colindătorii să le treacă pragul, iar pachetul cu cârnaţi pe care îl primesc de la o familie de prieteni de la munte este nelipsit dintre delicatesele pe care le pun pe masă de sărbători. În cămara familiei e aproape imposibil să nu găseşti cârnaţi şi şuncă, dar pastele şi panetone rămân la loc de cinste.

Margherita e mândră că a reuşit să dea un pic din savoarea mediteraneană bucatelor româneşti. "Anul ăsta am făcut nişte colţunaşi cu pulpă de crab, să fie de ajun şi un pasticio de lasagne. Pastele e intangibile, intocabile", spune ea.Dincolo de tradiţii şi de afacerea lor prosperă, Carlo şi Margherita au descoperit în România ceva mult mai de preţ: oamenii. "Am găsit oameni absolut deosebiotă, absolut deşteaptă, absolul preteni. D-asta nu regret nimic. Oamenii buni sunt peste tot, dar parcă aici, în jurul nostru, poate din noroc avem foarte mulţi", spun ei.
Sursa: Realitatea TV

Nessun commento:

Posta un commento