La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 24 novembre 2007

25 noiembrie - alegeri pentru Parlamentul European şi referendum privind introducerea votului uninominal

25 noiembrie - alegeri pentru Parlamentul European şi referendum privind introducerea votului uninominal
-->
Bucureşti, 24 nov /Ministerul Afacerilor Externe/ - La data de 25 noiembrie 2007 vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, precum şi referendumul pentru introducerea votului uninominal.
Lista secţiilor de votare din străinătate organizate de Ministerul Afacerilor Externe poate fi găsită pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii speciale dedicate alegerilor pentru Parlamentul European şi referendumului privind votul uninominal. Reamintim că secţiile de vot pentru referendum au indicativul R.V.U.
Au fost transmise misiunilor diplomatice ale României în străinătate, peste 600.000 de buletine de vot. Repartizarea buletinelor de vot pe secţii de votare este şi ea postată pe site-ul MAE, la secţiunea dedicată alegerilor şi referendumului, secţii de votare.
Procedura de vot:
A. În ceea ce priveşte alegerea membrilor din România în Parlamentul European:
1) cetăţenii români aflaţi în străinătate, cu domiciliul în România pot vota pe baza următoarelor acte de identitate:
paşaport diplomatic
paşaport de serviciu
paşaport simplu
paşaport temporar
titlu de călătorie
carte de identitate
2) Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota numai pe baza paşaportului simplu.
Ambele categorii de cetăţeni români înainte de a-şi exercita dreptul de vot completează o declaraţie pe proprie răspundere în care declară că nu şi-au exercitat dreptul de vot şi nu îşi vor exercita dreptul de vot la o altă secţie de votare în data de 25 noiembrie a.c.
3) Alegătorii comunitari care au reşedinţa sau domiciliul în România îşi exercită dreptul de vot în baza oricărui document de identitate şi a dovezii eliberate de Autoritatea Electorală Permanentă.
B. În ceea ce priveşte referendumul naţional din data de 25 noiembrie 2007 privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului României procedura este următoarea:
1) Cetăţenii români aflaţi în străinătate, cu domiciliul în România pot vota pe baza următoarelor acte de identitate:
carte de identitate;
carte de identitate provizorie;
buletin de identitate;
paşaport diplomatic;
paşaport de serviciu;
paşaport consular;
paşaport simplu;
2) Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, indiferent de locul unde se află, îşi pot exercita dreptul de vot pe baza paşaportului simplu.
Ambele categorii de cetăţeni români înainte de a-şi exercita dreptul de vot completează o declaraţie pe proprie răspundere în care declară că nu şi-au exercitat dreptul de vot şi nu îşi vor exercita dreptul de vot la o altă secţie de votare în data de 25 noiembrie a.c.
După cum ştiţi, aspectul orarului de funcţionare al secţiilor de votare a fost reglementat prin intermediul OUG nr. 131/2007, fiind stabilit un orar unic de vot, respectiv intervalul orar 7.00 - 21.00.
Reiterăm recomandarea către cetăţenii români de peste hotare de a se prezenta la vot din timp, în intervalul orar legal stabilit, pentru a evita situaţii neplăcute de aglomerare la finalul termenului legal care permite exercitarea dreptului de vot.
La ora 21.00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea secţiei.
Persoanele existente la ora 21.00 în localul secţiei de votare li se permite să-şi exercite dreptul de vot.
De asemenea, facem un apel către cetăţenii români aflaţi peste hotare să îşi păstreze calmul şi să aibă încredere că toţi cei care se află în serviciul Ministerului Afacerilor Externe sunt pregătiţi şi doritori să asigure un proces electoral civilizat şi eficient. În acest sens MAE a acţionat şi va acţiona pentru a asigura pe cât posibil, cele mai bune condiţii pentru exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii României.
Trebuie însă să ne ajutăm reciproc, prin asumarea responsabilităţii de către ambele părţi, instituţii de stat şi cetăţeni deopotrivă.
Ambasada Romaniei la Roma

Nessun commento:

Posta un commento