La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

giovedì 4 dicembre 2008

Studenţii italieni din Viterbo au făcut coadă pentru mâncarea românească

Roma, 2 dec

Tinerii italieni de la Universitatea din Viterbo au făcut coadă pentru a gusta mâncarea românească distribuită la cantina studenţească din oraşul aflat la 90 de kilometri de Roma cu ocazia unei serate româneşti organizate în cadrul unui festival intercultural şi în preajma Zilei Naţionale a României.

Peste o sută de studenţi italieni au fost foarte curioşi şi s-au înghesuit pentru a apuca să guste sarmalele cu mămăliguţă, mititeii, salata de vinete, prăjitura cu nuci şi miere, precum şi să încerce ţuica şi vişinata, cu toţii fiind foarte încântaţi că au avut ocazia să se bucure şi de alt meniu decât cel tradiţional al cantinei.

Atmosfera de la cantina studenţească din Viterbo, ai cărei pereţi au fost împodobiţi cu steaguri tricolore româneşti şi fotografii şi imagini din România, a fost animată şi de muzica românească şi dansurile unui ansamblu folcloric format din români din peninsulă.

Evenimentul a fost organizat de o singură persoană, tânăra Ioana Miloşescu, studentă a Universităţii din Viterbo, ea ocupându-se cu pregătirea celor peste 500 de sarmale, a salatei de vinete şi achiziţionarea şi prepararea mititeilor după reţeta românească.

'Serata românească de aici a fost organizată ca parte a unui proiect finanţat de autorităţile locale în vederea cunoaşterii de către tinerii italieni a culturii şi tradiţiilor specifice popoarelor din care fac parte cei 10% dintre studenţii străini de la Universitatea din Viterbo', a spus Ioana Miloşescu.
De asemenea, pe lângă degustarea mâncărurilor tradiţionale şi a muzicii şi dansurilor folclorice, studenţilor italieni le-a fost prezentată şi o expoziţie a tânărului pictor român George Valerian Florea, care la 8 ani a obţinut deja mai multe diplome la concursuri organizate în Italia şi chiar a vândut câteva tablouri. Profesori de la universitatea din Viterbo, care au avut ocazia să viziteze ţara noastră, le-au povestit tinerilor despre faptul că deşi este o ţară a contrastelor, arta şi spiritualitatea românilor sunt uimitoare.

Totodată, studenţii din Viterbo au vizionat cu plăcere şi filmul documentar despre comunitatea românescă din Italia, realizat în cadrul campaniei 'Romania, piacere di conoscerti' a Guvernului României.

'Mi-a plăcut mult mâncarea voastră, mai ales sărmăluţele sunt delicioase. Şi vişinata este foarte bună', a spus Alessandro, un student de 21 de ani. El a adăugat că a auzit foarte multe lucruri, şi nu întotdeauna bune, despre români şi România, mai ales că în Viterbo se află o comunitate de peste 5.000 de români, însă cu ocazia acestui eveniment a descoperit foarte multe lucruri interesante.

'Sunteţi un popor foarte vesel, iar cea mai bună modalitate de a vă cunoaşte este acest gen de petrecere, unde stăm împreună la masă. Jurnaliştii au interes să îşi vândă ziarele şi să capteze atenţia şi de aceea prezintă mai ales lucrurile rele. Dacă veţi organiza în fiecare universitate din Italia astfel de evenimente, sunt sigur că imaginea românilor se va îmbunătăţi', a mai spus Alessandro.

În cadrul manifestării de la Universitatea din Viterbo au mai fost organizate în ultima săptămână a lunii noiembrie serate similare de către studenţi din Burundi şi Columbia.

Marius Frăţilă, Corespondent Agerpres

Sursa: AGERPRES

Nessun commento:

Posta un commento