La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 17 maggio 2008

Italia nu suspendă Schengen, ci drepturile omului


de Eliza Macadan (2008-05-17)

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, declară într-un interviu acordat unui cotidian italian că Peninsula se află în acest moment la limita respectării drepturilor umane. În toată Europa, spune oficialul european, asistăm manifestarea tenndinţelor xenofobe, dar există realmente riscul ca Italia să devină exemplu de urmat în materie de tratament al ţiganilor.
Suspendarea prevederilor Schengen de către guvernul Berlusconi ar fi o dramă, pentru că oricum nu există în Europa o coordonare a politicilor de acordare a azilului şi protecţiei cetăţenilor. Legile sunt diferite de la ţară la ţară şi se fac mai restrictive pe zi ce trece.
Despre introducerea infracţiunii de imigraţie clandestină, Hammarberg spune că emigraţia trebuie descurajată, dar cu măsuri pozitive, stimulative. Nu trebuie considerat un criminal (infractor) cel care încearcă să intre într-o altă ţară, acest drept fiind garantat de normele internaţionale de drepturi ale omului.
Despre decretul pe care guvernul Berlusconi îl pregăteşte, Hammarberg afirmă că este împotriva tuturor progreselor care s-au făcut în Europa în ultimii ani în materie de drepturi ale minorităţilor. Liderii politici ar trebui să fie primii care să sară în apărarea minorităţilor, dar în Italia, acum, se petrece contrariul. Franco Frattini, ministru de Externe în actualul guvern, pare că vrea să exculdă Italia dintr-un proiect pe care l-a apărat cât a fost comisar european pentru Justiţie şi Afaceri Interne.
Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento